Stal Hoogwoud biedt dagbesteding voor mensen met een beperking, een psychische- of psychosomatische aandoening of een informatieverwerkingsstoornis. Daarnaast heeft Stal Hoogwoud jongeren met ernstige gedragsproblematiek. Op het zorgbedrijf wordt er hoofdzakelijk gewerkt met paarden. Paarden staan bekend om hun therapeutisch en hun scherpe intuïtieve vermogen. Naast het werken met en het zorgen voor paarden zijn er nog tal van andere mogelijkheden. De veelzijdigheid van het bedrijf zorgt voor werkzaamheden en activiteiten in meerdere sectoren.

 

Stal Hoogwoud is een klein maar veelzijdig paardensportcentrum. Er komen dagelijks mensen over de vloer, maar toch is het een hele beschermende en veilige omgeving die de deelnemer uitdaagt om sociale vaardigheden uit te oefenen en te verbeteren. Mensen met een beperking moeten zich zien te positioneren binnen de maatschappij, maar de mensen zonder beperking moeten leren omgaan met mensen met beperkingen. Stal Hoogwoud is de maatschappij in het klein.

 

De zorg op de boerderij bij Stal Hoogwoud is kleinschalig. Er is tijd en ruimte om een gesprek aan te gaan. Vaak praten deelnemers in de omgang met dieren of tijdens andere bezigheden graag over zaken die ze dwars zitten of waar ze tegenaan lopen. (School)problemen, pesterijen, dromen en wensen komen voorbij. Dit praat voor deelnemers makkelijker dan wanneer ze tegenover iemand zitten.

 

Daarnaast bouwen ze makkelijker een vertrouwensband op doordat ze de zorgverlener langere tijd ongestoord kunnen observeren. De manier waarop de zorgverlener met dieren omgaat is daarin heel belangrijk. Wanneer een dier de zorgverlener vertrouwt is dat voor de deelnemer ook veilig.

© 2019 Zorgboerderij Hoogwoud
Design by schefa.com